Wanneer wordt Temazepam voorgeschreven?

Dit geneesmiddel werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens en ontspant de spieren.

Temazepam wordt ingezet bij slapeloosheid en bij hevige onrust tijdens een psychose. Het behoort tot de benzodiazepinen en is één van de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Daarnaast wordt Temazepam ook ingezet bij mensen die heel erg ziek of stervende zijn en niet goed kunnen slapen door gevoelens van angst, onrust, pijn of verwardheid.

Wat is een psychose?

Een psychose is een psychische aandoening waarbij iemand het contact met de werkelijkheid kwijt is. De wereld kan erg vreemd en angstaanjagend bij iemand overkomen. Mensen in de omgeving worden niet meer begrepen of vertrouwd. Vaak wordt het ervaren als een soort droom of nachtmerrie, terwijl ze wakker zijn. Dit gaat gepaard met onrust en angstgevoelens.
Doorgaans wordt een psychose behandeld met antipsychotica. Dit geneesmiddel vermindert hallucinaties en waanbeelden. Wanneer iemand nog heel erg onrustig is tijdens een psychose, wordt er soms ook Temazepam voorgeschreven in de vorm van een zetpil of klysma. Binnen vijftien tot dertig minuten treden de werkzame stoffen in werking.

Gebruik en werking Temazepam

Dit geneesmiddel dient een halfuur voor het slapengaan ingenomen te worden. Houd er rekening mee dat je nog minstens zes tot acht uur kunt slapen, anders kun je de volgende dag nog last hebben van een versuft gevoel. Het is afhankelijk van de vorm hoe je dit geneesmiddel inneemt. Bij een tablet neem je de tablet in met een half glas water. Bij een capsule is het belangrijk om deze in zijn geheel door te slikken. Een zetpil en klysma dient toegediend te worden door een arts of verpleegkundige.

Combinatie met andere medicijnen

Temazepam kan wisselwerkingen krijgen in combinatie met andere medicijnen. De effecten, zoals reactie- en coördinatievermogen versterken elkaar dan. Als dit het geval is, is er een gele waarschuwingssticker op de verpakking op het geneesmiddel geplakt. Twijfels of het van toepassing is bij jouw medicijnen? Neem dan voor de zekerheid contact op met de huisarts.
Gebruik Temazepam niet elke nacht en niet langer dan vier weken achterelkaar. Anders bestaat de kans dat het effect van dit geneesmiddel afneemt. Het werkt het best als je het af en toe gebruikt. Wanneer je het langer dan twee weken gebruikt, kan het zijn dat je lichaam last krijgt van ontwenningsverschijnselen en kan in slaap vallen weer moeizamer gaan.

Bijwerkingen Temazepam

Je lichaam moet wennen aan de nieuwe stof en daardoor kunnen de volgende bijwerkingen optreden: slaperigheid en sufheid, rusteloosheid, verminderde waakzaamheid en reactievermogen, hoofdpijn, verzwakking van spieren, dubbel en/of wazig zien en verwardheid. Daarnaast worden alle emoties door Temazepam afgevlakt. Ga na of je bij het gebruik van dit geneesmiddel wel mag autorijden. Gebruik je 20 milligram of minder per keer? Dan mag je na het innemen acht uur niet rijden. Bij elke dag meer dan 20 milligram mag er helemaal geen auto gereden worden en wanneer je het af en toe gebruikt mag er na inname vierentwintig uur niet autogereden worden.

Verkrijgbaarheid

Temazepam is tevens als werkzame stof in Normison verwerkt. Het is op recept verkrijgbaar in de vorm van tabletten (10 en 20 milligram), capsules, klysma of zetpil. Temazepam is ook te koop via het internet. Gebruik dit soort geneesmiddelen altijd onder begeleiding van een huisarts.