Tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller en heeft een sterke pijnstillende werking.

Dit geneesmiddel wordt meestal voorgeschreven bij zenuw- en gewrichtspijn, bijvoorbeeld bij artrose of bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Bijvoorbeeld na een operatie, ziekte of verwonding. Het kan voorgeschreven worden in combinatie met paracetamol. Soms wordt Tramadol ook voorgeschreven bij seksuele stoornissen, zoals voortijdige zaadlozing.

Weefsel- en zenuwpijn

In de medische wereld wordt er onderscheid gemaakt tussen weefsel- en zenuwpijn. Weefselpijn, bijvoorbeeld een zere knie, is goed te lokaliseren. De oorzaak van de plaats waar de pijn wordt gevoeld is in de meeste gevallen duidelijk, bijvoorbeeld als iemand is gevallen. Zenuwpijn heeft als oorzaak de zenuw zelf. De zenuw kan geïrriteerd of beschadigd zijn. De hersenen krijgen verkeerde signalen door. Bij het gebruiken van medicijnen wordt de oorzaak niet weggenomen, maar wordt de pijn verzacht of verdoofd en de werkzame stof naar de locatie van de pijn gestuurd. Bij zenuwpijn wordt de communicatie naar de hersenen of via de zenuwen op een bepaalde manier beïnvloed.

Gebruik en werking Tramadol

Na orale inname duurt het ongeveer een uur voordat het geneesmiddel werkt. Een zetpil werkt binnen twee tot drie uur, daarom is Tramadol minder geschikt bij acute pijn. Voor langere, heftige pijn is dit geneesmiddel wel geschikt. Voorwaarde is dat de pijn niet chronisch is. De werking van dit geneesmiddel houdt ongeveer zes tot acht uur aan. Dit verschilt echter wel van de toedieningsvorm, kijk daarom op de bijsluiter voor meer informatie. Houd een vast schema aan voor het gebruik van Tramadol. Dit medicijn langer gebruikt? Bouw de dosering langzaam af om eventuele ontwenningsverschijnselen te voorkomen.

Bijwerkingen

Met name de eerste twee weken moet je lichaam wennen aan Tramadol. Het kan zijn dat je met het gebruik van dit geneesmiddel last krijgt van sufheid, slaperigheid, een verminderd reactievermogen en een draaierig gevoel. Pas daarom op met ondernemende activiteiten, zoals autorijden en het besturen van apparaten. Daarnaast kan het zo zijn dat je misselijk bent en daardoor moet overgeven. Doe in dit geval rustig aan en ga eventueel even liggen. Na een paar dagen moet de bijwerking afgenomen zijn. Na een langere periode nog steeds last van deze bijwerking? Neem dan contact op met de huisarts. In heel zelden gevallen kun je last krijgen van verstopping, droge mond, duizeligheid, jeuk, zweten en hoofdpijn. Alcohol in combinatie met Tramadol kan sufheid verergeren.

Verkrijgbaarheid

Tramadol kun je met toestemming van de huisarts voorgeschreven krijgen en is verkrijgbaar is verschillende toedieningsvormen, waaronder (bruis)tablet, capsules, druppels, injectie en als zetpil. Soms wordt het in combinatie met paracetamol voorgeschreven. Zelf Tramadol kopen? Via het internet kun je dit medicijn aanschaffen in doseringen van 50 en 100 milligram. Let op, bij het online kopen heb je kans dat je op een onbetrouwbare website terecht komt. Waar moet je op letten? Als een geneesmiddel zonder recept versterkt wordt. Het advies is daarom om de aanschaf van medicijnen altijd in overleg met de huisarts te doen.